Wist u dat giften aan bepaalde goede doelen aftrekbaar zijn, ook al zijn deze eenmalig? En dat een extra storting voor het pensioen ook tot aftrek leidt?

Giften:

Als u weleens geld geeft aan een goed doel of instelling, of u doet vrijwilligerswerk zonder een vergoeding te ontvangen? Dan doet u een gift! Het is afhankelijk van de status van het goede doel of instelling of deze giften aftrekbaar zijn. De enige status onder deze groep waarbij mag worden afgetrokken is de ANBI-status. Of de gift nu eenmalig is of periodiek. Hij is aftrekbaar.
 
Hier geldt een drempel van 1% van je verzamelinkomen met een minimum van € 60 en een maximaal aftrekbaar bedrag van 10% van je verzamelinkomen. Het overwegen waard dus.
 

Pensioenstorting:

Door middel van tv-reclames of radiospotjes komt iedereen weleens in aanraking met de gedachte van uw pensioen. In Nederland bouwt u in 50 jaar uw AOW-pensioen op, maar vindt u dit wel voldoende om uw gewenste levensstandaard te kunnen blijven behouden?
 
U hebt altijd de mogelijkheid om te investeren in uw pensioen, bijvoorbeeld door middel van een lijfrentestorting. Dit kan via talloze mogelijkheden die u wellicht dagelijks voorbij hoort of ziet komen. De hoogte van de storting kunt u zelf bepalen. Wel heeft u een bepaalde jaarruimte dat u maximaal mag aftrekken in een kalenderjaar. Als u deze jaarruimte niet volledig benut, krijgt u een reserveringsruimte. Deze reserveringsruimte kunt u aanvullen tot 7 jaar na het ontstaan van deze ruimte.
 
Het bedrag dat u wenst te “investeren” in uw pensioen is dus tot die maximale jaarruimte en aanvulling van de reserveringsruimte aftrekbaar van de belasting. Maar dit kan voor u wel een welkome aftrekpost zijn als u hier behoefte aan hebt.
 
Wilt u weten wat u nog meer nodig hebt om uw aangifte inkomstenbelasting in te vullen? Kijk op de pagina voor de particulieren en download checklist.
 

Direct online je gegevens aanleveren voor je belastingaangifte? Klik op het onderstaande plaatje!


 

Profielkeuze Olivia

Ik ben Olivia, 45 jaar. Mijn carrière verloopt naar wens. Ik verdien een fijn salaris en heb in de loop van de jaren een hoop kunnen sparen.

giften