Dit moet je weten over het regeerakkoord: Particulier (3/5)

Het regeerakkoord is uitgebracht en het nieuwe kabinet gaat het belastingstelsel komende jaren flink aanpakken. Dit heeft voor particulieren een aantal gevolgen. Dit is wat je moet weten van het regeerakkoord met betrekking tot de veranderingen bij de “normale, gewone mens”.
 

Particulier

Het nieuwe kabinet gaat werken belonen. Tot 2019 blijven de vier belastingschijven gehandhaafd. Vanaf 2019 blijven daar nog twee schijven van over. Het tarief van de eerste (lage) schijf zal 36,93% worden en het tarief van de tweede (hoge) schijf zal 49,50% gaan bedragen. De tweede schijf begint vanaf € 68.600 bruto jaarsalaris.
 
Per saldo zullen mensen netto meer salaris krijgen uitgekeerd. Vooral de mensen die behoren tot de middeninkomens zullen hiervan profiteren. Het voordeel van iemand met een brutosalaris van om en nabij de € 40.000 zal maar liefst € 1.200 bedragen.
 
Maar reken jezelf niet direct rijk. Als tegenhanger van de verlaging van de belastingtarieven zal er een verhoging van het lage btw-percentage komen. De 6% nu, zal 9% worden. Dit heeft vooral betrekking op de dagelijkse boodschappen, die duurder gaan worden. Maar ook zaken als treinkaartjes, de krant en de kapper vallen in dit lage btw-tarief.
 
Mocht er geld overblijven om te sparen, dan mag dat belastingvrij tot 30.000 per persoon. Dit was voorheen € 25.000. Je moet hierbij denken aan geld op je (spaar)rekening of bijvoorbeeld een tweede huis.
 
Het is dus nog maar de vraag of deze “lastenverlichting” een voordeel gaat zijn. Aan de ene kant krijg je meer nettosalaris op je bankrekening, maar als dat aan de andere kant weer net zo hard uitgegeven moet worden aan de primaire levensbehoeftes zoals eten, schiet je er niks mee op. Hoe dit daadwerkelijk gaat uitpakken kunnen we alleen maar gokken.
 
Morgen meer over wonen!
 
Heb je ook altijd zorgen om je belastingaangifte of gedoe om je toeslagen te regelen? Administratiekantoor OKV kan je hiermee helpen. Hier staat meer informatie over de mogelijkheden.
 
Ook hebben wij een handige checklist. Download deze snel en je mist niks meer.