Wist u dat de studiekosten voor een opleiding waarmee u vakkennis voor uw (toekomstige) beroep opdoet aftrekbaar zijn?

In 2017 bent u begonnen aan de opleiding of cursus die u noodzakelijk acht om voldoende vakkennis te krijgen, dan wel uw vakkennis te onderhouden, voor uw huidige of toekomstige beroep. De door u gemaakte studiekosten worden niet altijd (volledig) vergoed door uw werkgever of betaald door je ouders. Op dat moment is het mogelijk om je studiekosten in aftrek te brengen bij je aangifte inkomstenbelasting. Helaas is hier wel een drempel van € 250 aan verbonden, maar het restant is aftrekbaar tot maximaal € 15.000.

Krijgt u toch een compensatie van uw werkgever of ouders, dan zult u dit eerst in mindering moeten brengen op het totale bedrag alvorens u de berekening kunt afmaken.

Hebt u het hele jaar een fiscale partner en volgt u beide een studie gericht op uw (toekomstige) beroep? Dan zijn er 2 aparte berekeningen nodig. 1 voor uzelf en 1 voor uw fiscale partner. Het aftrekbare bedrag kunt u vervolgens bij elkaar voegen en dat mag u, tot 100%, verdelen. Dit kan een groot fiscaal voordeel opleveren. Vooral als een van beide partners in een hoger belastingtarief valt.

Het komt ook voor dat ouders de studiekosten van hun kinderen betalen. Als dat zo is zijn de kosten voor niemand aftrekbaar. Een oplossing hiervoor zou een schenking kunnen zijn. Jaarlijks kunt u tot een gelimiteerd bedrag vrij schenken (€ 5.363). Er is zelfs een grote vrijstelling (€ 53.602) van schenkbelasting mogelijk als de schenking bestemd is voor een studie die meer dan € 20.000 kost. Hier zitten wel een aantal andere voorwaarden aan vast.

 

Wilt u weten wat u nog meer nodig hebt om uw aangifte inkomstenbelasting in te vullen? Kijk op de pagina voor de particulieren en download checklist
 

Direct online je gegevens aanleveren voor je belastingaangifte? Klik op het onderstaande plaatje!


 

Profielkeuze Otto:

Ik ben Otto, 19 jaar. Ik ben een student en verdien een zakcentje bij als ober in een pizzeria. Ik verdien genoeg om m’n studie en omringende kosten te betalen. Ik woon in een huurhuis in het centrum van Leiden.

Studiekosten